ZĽAVA 10 % na produkty pre lepšie zvládanie stresu! Použite kód: BEZSTRESU24

x
logo GSKlub.sk modré logo GSKlub.sk modré
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Zdravie začína v črevách. Ako črevný mikrobióm ovplyvňuje imunitný systém?

Vitalita Zdravá výživa 25. 12. 2023
Zdravie začína v črevách. Ako črevný mikrobióm ovplyvňuje imunitný systém?

Funkcia tráviacej sústavy sa často zužuje iba na spracovanie potravy. Črevá sú pritom jeden z hlavných orgánov prirodzenej obrany organizmu. Napríklad, neustále filtruje konzumované živiny potrebné pre telo od fyzikálnych, chemických a biologických faktorov, ktoré môžu mať škodlivý účinok.

Okrem týchto funkcií v črevách žije zložitý mikrobiálny ekosystém, v ktorom sa nachádza 400 až 500 bakteriálnych druhov. Spolu je to až 100 biliónov mikroorganizmov (asi desaťnásobok počtu buniek) s hmotnosťou viac než jeden kilogram.

Nazýva sa črevný mikrobióm, no môžete sa stretnúť aj s označením črevná mikrobiota alebo črevná mikroflóra. Predstavte si ho ako obranný val proti rôznym škodlivým patogénom, číhajúcim na príležitosť napadnúť ľudské telo. Stav črevného mikrobiómu je dôležitý nielen pre trávenie, ale aj pre správnu funkciu imunity a celkové zdravie.

Čo je to črevný mikrobióm?

Črevný mikrobióm označuje mikroorganizmy, ktoré žijú v tráviacej sústave – baktérie, vírusy, kvasinky či huby. Najmenej ich je v žalúdku, najviac v hrubom čreve a tenké je počtom niekde medzi nimi. (1) Hoci množstvom a funkciou sa líšia, niečo majú spoločné. Dokážu prežiť v prostredí čriev a tráviace šťavy ich nerozložia.

Nie všetky mikroorganizmy sú prospešné. Zjednodušene ich môžeme rozdeliť do troch kategórii:

  • prospešné majú pozitívny vplyv na imunitný systém a organizmus, v zdravom tele prevažujú nad ostatnými,
  • neutrálne sa nazývajú aj oportunistické, alebo podmienečne patogénne, nemajú pozitívny či negatívny vplyv na zdravie, ale v prípade premnoženia či nerovnováhy majú tendenciu škodiť,
  • škodlivé patogény sú v zdravom tele najmenej početné, ak však počtom prerastú prospešné baktérie, môžu spôsobiť vznik rôznych ochorení.

Každý má v sebe aj škodlivé, aj prospešné baktérie. Dôležitý je pomer a množstvo jednotlivých druhov. Práve tieto faktory určujú, ako vplývajú na zdravie. (2)

Medzi najvýznamnejšie prospešné baktérie patria baktérie mliečneho kvasenia. Hoci existuje približne 60 kmeňov, iba niektoré z nich majú pozitívny vplyv práve na črevný mikrobióm. Medzi najznámejšie a najprospešnejšie patria bifidobaktérie a laktobacily. Prispievajú k rovnováhe mikrobiómu a správne fungujúcej imunite. (3)

Neutrálne a škodlivé baktérie sa v tele nachádzajú aj vtedy, keď nie sme chorí. Sú však pasívne práve vďaka pôsobeniu prospešných mikroorganizmov v črevách. Medzi takýchto škodlivých zástupcov patria napríklad patogénne kmene Escherichia coli či Salmonela.

Črevný mikrobióm sa v priebehu života mení

Črevná mikroflóra vzniká v momente narodenia a hneď začína fungovať. Počas tehotenstva sa dieťa vyvíja v sterilnom prostredí a jeho tráviaci trakt zatiaľ neobsahuje žiadne mikroorganizmy. Obranyschopnosť plodu je v réžii matky.

Po pôrode začínajú tráviacu sústavu dieťaťa ihneď osídľovať baktérie z vonkajšieho prostredia. V prvom rade sú to prospešné laktobacily a bifidobaktérie z materského mlieka, neskôr z ďalšej stravy. Približne v druhom roku života sa črevný mikrobióm stabilizuje a zložením je podobný dospelému človeku. (4)

Každý má unikátny črevný mikrobióm. Neexistuje univerzálne zloženie či perfektný pomer baktérií. V zdravom tele však dominujú prospešné kmene. Prevaha patogénov vedie k bakteriálnej nerovnováhe, ktorá sa spája s nedostatočnou funkciou imunity a rizikom vzniku zdravotných problémov, vrátane črevných zápalov, alergií, infekcií, cukrovky II. typu, neurologických porúch, ale napríklad aj obezity. Riziko bakteriálnej nerovnováhy stúpa spolu s vekom. Pestrosť črevného mikrobiómu je u seniorov nižšia. Môžu mať napríklad menej bifidobaktérií. (5)

Črevný mikrobióm a imunita

Mikroflóra a obranyschopnosť organizmu sú úzko previazané. Vyše 70 % imunitných buniek vzniká práve v črevách. Prospešné baktérie podporujú správnu funkciu imunity, preto je ich prítomnosť dôležitá. Ak sa rovnováha vychýli v prospech patogénov, nasledujú zdravotné problémy.

Infografika, ktorá zobrazuje črevá a lupu, ktorá ukazuje, že sa v nich nachádzajú prospešné baktérie ako laktobacily alebo bifidobaktérie.

Výskumy naznačujú, že niektoré laktobacily pomáhajú regulovať priepustnosť výstelky čriev. Potenciálne tým znižujú pravdepodobnosť, že sa do nich dostanú škodlivé mikroorganizmy a vyvolajú napríklad infekciu či zažívacie problémy. V zdravej výstelke zároveň vznikajú antimikrobiálne peptidy – chemické zlúčeniny podobné bielkovinám, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé baktérie a bránia aj vzniku črevného zápalu. (6)

Ďalšie prospešné bakteriálne kmene podporujú tvorbu a funkciu črevných hlienov. Tie obsahujú viacero účinných protilátok, ktoré sú akousi prvou líniou ochrany pred infekciami. (7)

Pre ľudskú obranyschopnosť sú nenahraditeľné bielkoviny cytokíny, ktoré fungujú ako poplašné zariadenie. Ich úlohou je signalizovať imunitným bunkám prítomnosť patogénov, čo vedie k vzniku prospešného zápalu. Zdravý črevný mikrobióm podporuje ich dostatočnú tvorbu a tým prispieva aj k adekvátnej zápalovej reakcii. (8)

Pre svoj imunomodulačný efekt sú zaujímavé aj betaglukány. Vyskytujú sa v bunkových stenách baktérii kvasiniek a môžeme ich prijímať zo stravy alebo formou výživových doplnkov. Pôsobia ako vláknina a telo ich nedokáže štiepiť. Preto ich pri prechode tráviacim traktom identifikuje ako cudzorodé látky a aktivuje imunitnú reakciu.

Spojenie bifidobaktérii a laktobacilov vytvára s betaglukánom symbiotický účinok. Kvasničný betaglukán vytvára v črevách prostredie pre prežitie bifidobaktérií a laktobacilov do chvíle, keď sa zapoja do črevného mikrobiómu.

Ako podporiť zdravý črevný mikrobióm?

Na zloženie črevnej mikroflóry zásadne vplýva výživa. To, čo jeme a pijeme, má pozitívne aj negatívne účinky na fungovanie, zloženie a množstvo baktérií v mikrobióme. (9) Dôležitý faktor je aj životný štýl. Priaznivý účinok má pravidelná fyzická aktivita a dostatok spánku, škodí alkohol, fajčenie a stres.

Prečítajte si: 8 vitamínov a minerálov pre správnu funkciu imunity po celý rok

„Mikrobióm sa môže narušiť rýchlo, no jeho náprava trvá 6 až 9 mesiacov,“ hovorí internistka MUDr. Eva Smíšková a zároveň dopĺňa, že signálom prvých problémov môže byť zmena vo frekvencii vyprázdňovania, hnačky, zápcha, výrazná plynatosť či pocit plnosti v žalúdku. (10)

Rastlinná strava bohatá na vlákninu podporuje prevahu prospešných baktérií. Kefír, biele jogurty a kvasené mliečne výrobky priamo obsahujú laktobacily a iné baktérie mliečneho kvasenia. Podobne sú na tom aj kyslá kapusta, nakladané uhorky a repa. Pozitívny vplyv majú aj ryby, semiačka a orechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. (11)

Misky plné výživného jedla, ktoré podporuje prevahu prospešných baktérií a zdravý črevný mikrobióm ako kvasené mliečne výrobky či kyslá kapusta.
(Zdroj: Canva.com)

Na druhej strane stereotypná strava plná spracovaných potravín, bohatých na pridané cukry a nasýtené tuky, môže utlmiť funkciu prospešnej mikroflóry a vychýliť črevnú rovnováhu. Obzvlášť škodlivé sú vyprážané jedlá a umelé sladidlá. Dlhodobo nezdravé stravovacie návyky, často sprevádzané obezitou, môžu viesť až k bakteriálnej nerovnováhe v črevách.

Správne fungujúca imunita do veľkej miery začína na tanieri a úpravou životného štýlu.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Zoznam použitých zdrojov:
(1) Transmission of the gut microbiota: spreading of health
(2) Gut Bacteria in Health and Disease
(3) Metabolism Characteristics of Lactic Acid Bacteria and the Expanding Applications in Food Industry
(4) Development of gut microbiota during the first 2 years of life
(5) Impacts of Gut Bacteria on Human Health and Diseases
(6) Gut Microbiota and Intestinal Trans-Epithelial Permeability
(7) Beneficial bacteria sense gut mucus to stay in the right place, at the right time
(8) Linking the Human Gut Microbiome to Inflammatory Cytokine Production Capacity
(9) Influence of Foods and Nutrition on the Gut Microbiome and Implications for Intestinal Health
(10) Lekárka radí: Ako zistíte, že vaše črevo obsahuje správne baktérie?
(11) Effect of Diet and Dietary Components on the Composition of the Gut Microbiota

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Mohlo by Vás zaujímať

Zdravie štítnej žľazy, nechty a vlasy. Morská riasa kelp je výnimočný zdroj jódu

Zdravie štítnej žľazy, nechty a vlasy. Morská riasa kelp je výnimočný zdroj jódu

Morské riasy síce v našich končinách nie sú práve bežnou súčasťou stravy, no možno je to na škodu....

10. 6. 2024
Antibiotiká za každú cenu? Škodíme si tým viac, než si myslíme

Antibiotiká za každú cenu? Škodíme si tým viac, než si myslíme

Slováci patria v rámci Európskej únie k národom, ktoré nadmerne užívajú antibiotiká. Podľa záverov epidemiologickej správy EÚ z...

Šarlach nestačí vyležať pod perinou. Ako ho rozoznáte od bežnej angíny?

Šarlach nestačí vyležať pod perinou. Ako ho rozoznáte od bežnej angíny?

Keď dieťa postihnú bolesti hrdla a horúčka, zaužívaný postup rodičov je zväčša rovnaký. Naordinovať voľnopredajné lieky, uložiť malého...

25. 5. 2024
Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €