DOPRAVA ZADARMO pri nákupe nad 19 €. Platí do 28. 7. 2024

x
logo GSKlub.sk modré logo GSKlub.sk modré
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Naservírujte si antioxidanty: Zistite, ako v tele fungujú

Naservírujte si antioxidanty: Zistite, ako v tele fungujú

Antioxidanty sú pomerne často spomínané predovšetkým v súvislosti s voľnými radikálmi. Viete však, ako konkrétne fungujú? Zrejme ste zachytili, že ich vplyv na naše zdravie je pozitívny. Za touto jednoduchou pravdou sa však skrýva oveľa viac a vzťah antioxidantov s voľnými radikálmi je životne dôležitým súbojom. Poďme si o ňom povedať viac.

Akú funkciu majú antioxidanty?

Na to, aby sme porozumeli významu a funkcií antioxidantov si musíme v prvom rade predstaviť ich úhlavného nepriateľa – voľné radikály.

Ide o malé reaktívne častice s nespárovaným elektrónom, ktoré sú schopné krátkodobej samostatnej existencie. V bunkách hľadajú ďalší elektrón na spárovanie, aby mohla nastať oxidácia. Ich účinky v živých organizmoch sú v prevažnej miere negatívne. Aj v ľudskej biologickej štruktúre robia škody a urýchľujú procesy, ktoré, okrem iného, zaťažujú náš imunitný systém a znižujú celkovú kvalitu zdravia. (1)

Na neutralizáciu ich vplyvu v organizme slúžia práve antioxidanty. Ide o molekuly, ktoré produkuje telo samo a získava ich z pestrej stravy. Pôsobia proti voľným radikálom a minimalizujú ich negatívne účinky.

Ak však v tele nastane nerovnováha a voľné radikály získajú nad antioxidantmi prevahu, dochádza k vzniku tzv. oxidačného stresu. Ten je hlavným dôvodom, prečo sú voľné radikály také nebezpečné.

Oxidačný stres vedie k poškodeniu našich buniek, je pôvodcom mnohých zdravotných problémov, napríklad nádorových ochorení, cukrovky, zápalov, problémov s plodnosťou, predčasného starnutia a ďalších. Celkovo sa s prítomnosťou oxidačného stresu spája vznik vyše 200 chronických ochorení. (2)

vystresovaná žena na ulici
(Zdroj: Canva.com)

Čo môže za premnoženie voľných radikálov v našom tele?

Ide o externé faktory aj o nesprávnu životosprávu. Medzi najčastejšie príčiny patria:

  • fajčenie,
  • pitie alkoholu,
  • znečistený vzduch,
  • bakteriálne infekcie,
  • vírusy,
  • vysoký krvný cukor,
  • nedostatok živín v potrave,
  • prehnané opaľovanie sa.

Naše telo si antioxidanty dokáže do istej miery vytvárať samo. Dobre fungujúca imunita si do veľkej miery dokáže poradiť s voľnými radikálmi. Spomenuté príčiny, najmä chronické ochorenia, vplyv moderného životného štýlu a zhoršujúceho sa stavu životného prostredia, predstavujú dlhodobú záťaž pre imunitný systém a množstvo antioxidantov tak nemusí byť dostačujúce.

Je teda absolútne nevyhnutné prijať antioxidanty aj z pestrej a vyváženej stravy. Ak antioxidantov v potrave prijímame dostatok, telu poskytujeme účinnú zbraň v podobe vitamínov a minerálov, ktoré svojim mechanizmom účinku znižujú riziko premnoženia týchto zdraviu škodlivých reaktívnych častíc.

Ktoré látky majú antioxidačné účinky?

Aj medzi vitamínmi a minerálmi všeobecne sa nájdu také, ktoré majú silné antioxidačné schopnosti.

Vitamín C

Jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov. (3) Jeho schopnosť neutralizovať voľné radikály v kombinácii s ďalšími pozitívnymi vplyvmi, ktoré má konzumácia vitamínu C na naše zdravie, z neho robí jednoznačného favorita v boji proti oxidačnému stresu.

Vitamín E

Spolu s „céčkom“ bývajú označované ako antioxidačné vitamíny. Tento v tukoch rozpustný nutrient výrazne prispieva k obmedzenej tvorbe voľných radikálov a správnej funkcii nášho metabolizmu. Pomáha tak predchádzať vzniku veľkého množstva chronických ochorení.

Betakarotén

Označovaný aj ako provitamín A, je ďalším významným antioxidantom. Jeho deficit je spájaný s vyšším rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny a celkovým oslabením imunity. Dostatok betakaroténu je priamo naviazaný na optimálny príjem vitamínu A, pretože ten je predpokladom jeho tvorby v našom tele.

Selén

Dôležitý minerál, ktorý si naše telo nevie vytvoriť a je odkázané na jeho externý príjem. Selén pritom patrí medzi silné antioxidanty so schopnosťou eliminovať voľné radikály. Pomáha tiež prežiť bunkám, ktoré už čelia vysokému oxidačnému stresu. (4)

Zinok

Tento stopový prvok je považovaný za silný antioxidant. Posilňovaním bunkovej imunity ich zinok chráni pred vplyvom oxidačného stresu a bráni tak ich poškodeniu a predčasnému starnutiu. Okrem toho má tiež silné protizápalové účinky.

Antioxidanty na tanieri: ktoré potraviny ich obsahujú?

Už pri pohľade na spomenuté vitamíny a minerály, ktoré chránia pred oxidačným stresom, je jasné, že dostatok antioxidantov môžeme získať servírovaním vhodných potravín, ktoré ich obsahujú.

Uvedené potraviny sú nielen chutné, ale ich zaradením do jedálnička zvyšujete svoju obranu proti oxidačnému stresu a kvalitu svojho života. Aj medzi nimi sa však nájde zopár prekvapivých zástupcov:

  • horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa,
  • citrusy,
  • čučoriedky,
  • jahody,
  • maliny,
  • artičoky,
  • brokolica,
  • červená kapusta,
  • kel,
  • fazuľa
  • repa,
  • špenát,
  • zemiaky,
  • kustovnica čínska – goji,
  • pekanové a vlašské orechy. (5)

Medzi antioxidanty patria aj populárne nápoje, ktoré denne pijeme:

  • káva,
  • čierny čaj,
  • zelený čaj.

Tepelná úprava a obsah antioxidantov

Možno vám napadá myšlienky, či sa obsah antioxidantov z potravín nestráca ich varením. Dôležitý je spôsob prípravy jedla a dĺžka prípravy. Najviac antioxidantov sa stráca pri varení, štúdia z roku 2012 hovorí až o 60 % znížení obsahu antioxidantov. Najmenšie straty boli zaznamenané pri pražení a opekaní. (6)

vyvážená strava
(Zdroj: Canva.com)

Rozdiely sú aj pri jednotlivých druhoch potravín. Napríklad cvikla, fazuľové struky a cesnak si zachovali hodnoty antioxidantov pri akomkoľvek spôsobe prípravy. Najväčšie straty boli zaznamenané po varení a ohrievaní karfiolu v mikrovlnnej rúre, pri varení hrášku a pri opekaní a varení cukety. (7)

Dôležitou pri zdravej strave je tiež pestrosť a rozumné kombinovanie surovín, ktoré spĺňajú predpoklady racionálnej životosprávy.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Použité zdroje:
1. Volné radikály, antioxidanty a stárnutí
2. The role of free radicals in disease
3. Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease prevention
4. ​​Selenium: its role as antioxidant in human health
5. Top 20 Foods High In Antioxidants
6. Are Antioxidants Destroyed by Heat?
7. Influence of cooking methods on antioxidant activity of vegetables

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Mohlo by Vás zaujímať

Neuropatia: keď mravčenie v končatinách už nie je v poriadku

Neuropatia: keď mravčenie v končatinách už nie je v poriadku

Kedy ste naposledy cítili mravčenie v prstoch na rukách či nohách? Prípadne vám mykalo očným viečkom či malíčkom?...

20. 7. 2024
Čo má spoločné pásový opar a ovčie kiahne? Viac, než by ste čakali

Čo má spoločné pásový opar a ovčie kiahne? Viac, než by ste čakali

Zatiaľ čo akné a podobné typy kožných problémov sú v prvom rade estetickým problémom, niektoré druhy vyrážok za...

Vypadávanie vlasov trápi približne polovicu populácie. Čo pomáha?

Vypadávanie vlasov trápi približne polovicu populácie. Čo pomáha?

Vedeli ste, že priemernému človeku denne vypadne 50 až 100 vlasov? Staré musia preč, aby mohli vyrásť nové....

04. 7. 2024
Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €