logo GSklub.sk logo GSklub.sk
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Nájdeme ich vo víne aj v čerešniach. Čo sú to polyfenoly?

Nájdeme ich vo víne aj v čerešniach. Čo sú to polyfenoly?

Predstavte si jemne nahorklú chuť zeleného čaju, alebo farebnú škálu rôznych odrôd červeného vína. Na prvé počutie nesúvisiace charakteristiky majú jedného spoločného menovateľa. Je ním prítomnosť polyfenolov v čajových lístkoch, respektíve vo viniči. Tieto bioaktívne zlúčeniny majú aj oveľa zaujímavejšie vlastnosti a pozitívne účinky na ľudské zdravie.

Čo sú to polyfenoly?

Polyfenoly môžeme označiť za dar prírody skrytý v mnohých potravinách. Tieto zlúčeniny sa nachádzajú najmä v rastlinných potravinách a plnia v nich funkciu akéhosi obranného systému. Chránia rastliny pred UV lúčmi, rôznymi škodcami, chorobami a nebezpečnými patogénmi. Okrem toho sú zodpovedné aj za výrazné farby, jedinečné chute a v istých prípadoch aj textúru niektorých druhov ovocia, zeleniny a obilnín. (1)

Z chemického hľadiska predstavujú polyfenoly veľkú rodinu zlúčenín s viac ako 500 rozličnými štruktúrami, všeobecne charakterizovaných prítomnosťou viacerých fenolových skupín. Patria k nim, okrem iného:

  • fenolové kyseliny – najmä kyselina kávová či lignany,
  • flavonoidy – napríklad katechíny, kvercetín, hesperitín,
  • polyfenolické amidy – kapsaicionidy
  • stilbeny – predovšetkým resveratrol. (2)

Pozornosť si však získali najmä vďaka výrazným zdravotným prínosom pre ľudí.

V akých potravinách nájdeme polyfenoly?

Polyfenoly sa nachádzajú v mnohých rastlinných potravinách, ktoré konzumujeme každý deň.

  • Ovocie – predovšetkým bobuľovité, ako sú čučoriedky, černice, čierne ríbezle, ale aj čerešne, granátové jablko, hrozno, jablká či jahody sú významnými zdrojmi polyfenolov. Charakteristickým znakom ovocia bohatého na tieto zlúčeniny je intenzívna farba. Čím tmavšia, tým viac polyfenolov daný druh zvyčajne obsahuje. (3)
  • Zelenina – brokolica, cibuľa či špenát tiež obsahujú polyfenoly, aj keď v menšom množstve ako ovocie. Dobrým zdrojom sú tiež olivy.
  • Nápoje –  zelený a čierny čaj, kvalitná káva, ale napríklad aj červené víno sú vynikajúcimi zdrojmi polyfenolov. V prípade čaju spravidla platí, že čím horkejšia a zemitejšia je jeho chuť, tým obsahuje viac polyfenolov. (4)
  • Koreniny – aj v koreničkách nájdeme kvalitné zdroje polyfenolov, patria medzi ne aníz, klinčeky či mäta pieporná, v menšej miere aj oregano, rozmarín a tymián.
  • Orechy a semená – dobrým zdrojom sú arašidy, mandle, pistácie, či chia a ľanové semienka.
  • Ostatné potraviny – celozrnné obilniny, tmavá čokoláda a olivový olej sú tiež kvalitnými zdrojmi polyfenolov.

Existuje niekoľko praktických pravidiel, podľa ktorých môžete pri nákupe zistiť, či daná potravina obsahuje polyfenoly. Okrem intenzívnej farby a chuti (okrem horkej spôsobujú polyfenoly aj trpkú) je to tiež pôvod. Organické a divoko rastúce ovocie a zelenina spravidla obsahuje viac polyfenolov. (5)

Aké účinky majú polyfenoly na zdravie?

Výskumy prisudzujú polyfenolom celé spektrum pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Antioxidačné vlastnosti

Polyfenoly sú silnými antioxidantmi, dokonca jedným z ich najlepších zdrojov v strave vôbec. Pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú oxidačný stres a tým prispievajú k predčasnému starnutiu a vzniku rôznych chorôb. (6)

Imunita a zdravé trávenie

Niektoré polyfenoly prispievajú k rastu prospešných baktérií v črevách a tráviacom trakte. Zdravá črevná mikroflóra je dôležitá nielen kvôli efektívnejšiemu tráveniu, ale aj celkovej obranyschopnosti organizmu. (7)

Jedna zo skupín polyfenolov, flavonoidy, tiež vykazuje synergický efekt s vitamínom C. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že flavonoidy môžu podporiť jeho lepšie vstrebávanie. Bohatý obsah vitamínu C a zároveň flavonoidov majú šípky.

Prečítajte si: Prečo si vybrať vitamín C s postupným uvoľňovaním?

Kardiovaskulárne zdravie

Polyfenoly, najmä tie v červenom víne alebo v čokoláde, pomáhajú zlepšiť zdravie ciev, znižujú krvný tlak a hladinu “zlého” LDL cholesterolu. Týmto spôsobom prispievajú k znižovaniu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení, vrátane mŕtvice či srdcového infarktu.

Protizápalové vlastnosti

Mnoho chorôb je spojených s chronickým zápalom. Polyfenoly ho pomáhajú znižovať a regulovať, čím prispievajú k prevencii pred vznikom týchto ochorení. (8)

Zdravie mozgu

Polyfenoly pomáhajú chrániť mozog pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, napríklad demencie, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou. Znižujú zápal a oxidačný stres v mozgu, ktoré vytvárajú podmienky pre vznik spomínaných ochorení. (9)

Na čiernom stole sú misky plné bobuľovitého ovocia, ktoré je zdrojom polyfenolov, ktoré dodávajú ovociu intenzívnu farbu a majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie.
(Zdroj: unsplash.com)

Nedostatok polyfenolov neohrozuje zdravie. Ich konzumácia sa však vyplatí

Absencia polyfenolov v strave nie je priamo spojená s konkrétnymi negatívnymi účinkami na zdravie, ako to je napríklad v prípade niektorých vitamínov či minerálov. Výskumy však ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú stravu bohatú na tieto zlúčeniny — teda prijímajú viac ako 650 miligramov denne — majú nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí konzumujú menej ako 500 miligramov denne. (10)

Vedľajšie účinky spojené s konzumáciou potravín bohatých na polyfenoly nie sú zaznamenané.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Zoznam použitých zdrojov:
(1) Plant Polyphenols, More than Just Simple Natural Antioxidants: Oxidative Stress, Aging and Age-Related Diseases
(2) What Are Polyphenols? Types, Benefits, and Food Sources
(3) Polyphenols composition and the biological effects of six selected small dark fruits
(4) Detection of bitterness and astringency of green tea with different taste by electronic nose and tongue
(5) Organic vs. Non-Organic Plant-Based Foods—A Comparative Study on Phenolic Content and Antioxidant Capacity
(6) Polyphenol Antioxidants from Natural Sources and Contribution to Health Promotion
(7) Relationship between Dietary Polyphenols and Gut Microbiota: New Clues to Improve Cognitive Disorders, Mood Disorders and Circadian Rhythms
(8) Oxidative Stress and Inflammation: What Polyphenols Can Do for Us?
(9) Dietary Polyphenols as Modulators of Brain Functions: Biological Actions and Molecular Mechanisms Underpinning Their Beneficial Effects
(10) Polyphenols Can Aid Gut Health, Boost Longevity

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Mohlo by Vás zaujímať

Ako vzniká cukrovka? Vysvetľujeme rozdiel medzi I. a II. typom

Ako vzniká cukrovka? Vysvetľujeme rozdiel medzi I. a II. typom

Vedeli ste, že takmer každý desiaty dospelý človek na svete má diagnostikovanú cukrovku? To je približne pol miliardy...

Melatonín pomáha zaspať. Často však jeho tvorbu sami brzdíme

Melatonín pomáha zaspať. Často však jeho tvorbu sami brzdíme

Prečo cez deň bdieme a v noci nás ťahá spať? Nejde iba o spoločenské zvyklosti, úlohu zohrávajú aj...

19. 2. 2024
Starnutie pokožky sa nedá zastaviť. Správnou starostlivosťou sa však dá spomaliť

Starnutie pokožky sa nedá zastaviť. Správnou starostlivosťou sa však dá spomaliť

Striebro vo vlasoch a zmeny pokožky sú azda najviditeľnejším znakom pribúdajúcich rokov. Starnutie je základným biologickým javom, ktorému...

11. 2. 2024
Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €