logo GSklub.sk logo GSklub.sk
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Celozrnná múka: Je skutočne zdravšia ako klasická?

Celozrnná múka: Je skutočne zdravšia ako klasická?

Pri zdravom životnom štýle sa často hovorí o múke. Niektorí ju úplne vynechávajú, iní sa klasickú bielu snažia nahradiť celozrnnou. Tá je podľa odborníkov oveľa lepšia a má viac benefitov pre organizmus. Aké sú najväčšie rozdiely medzi týmito múkami a je celozrnná skutočne lepšia?

Kalorické hodnoty sú takmer rovnaké

Kalórie sú jedným z parametrov, na ktoré je dôležité orientovať sa, keď sa snažíte schudnúť alebo si chcete udržať zdravú hmotnosť. Pri prezeraní energetickej hodnoty celozrnnej múky ale zistíte, že sa od tej bielej príliš neodlišuje. Klasická pšeničná má na 100 gramov približne 350 kalórií. Špaldová celozrnná má na 100 gramov približne 355 kalórií. Rovnako je na tom aj ražná celozrnná múka alebo ovsená celozrnná múka.

Energetická hodnota tak hovorí jasne. Keď sa chcete zbaviť prebytočných tukových zásob, musíte múku jesť, nehľadiac na jej typ, striedmo. Vo vašom jedálničku by sa mala objavovať v menších množstvách. Netreba to s ňou zbytočne preháňať. Obsahuje totižto veľa sacharidov, ktoré vás zasýtia, oproti tukom a bielkovinám, na oveľa kratšiu dobu.

Veľmi podobné využitie

Biela múka sa dnes využíva v mnohých pokrmoch. Nachádza sa v pečive, koláčoch, cestovinách aj v omáčkach, kde slúži na zahustenie. Jej použitie je široké, a preto sa môže zdať, že je nenahraditeľná.

V skutočnosti to ale nie je pravda. Celozrnná múka je na tom podobne, ak nie rovnako. Vďaka tomu, že má totožné vlastnosti ako biely typ, ju môžete využiť pri pečení koláčov, príprave omáčok a polievok či dokonca aj pri robení palaciniek. Ak sa teda snažíte jesť zdravšie, pokojne ju do svojho jedálnička zakomponujte a využívajte ju namiesto klasickej bielej.

cesto
zdroj: Unsplash.com

Kde je teda rozdiel?

Biela a celozrnná múka majú viacero spoločných znakov. V mnohom sa však od seba odlišujú. Tým najväčším rozdielom je spracovanie.

Biela múka prechádza procesom, pri ktorom stráca svoje prirodzené živiny. To je dôvod, prečo po jej skonzumovaní do tela nedostanete takmer nič okrem energie. Niektorí výrobcovia dávajú do múky pridané živiny. Tie ale nie sú v prirodzenej forme a ani na takej úrovni, ako v celozrnnej. Ide skôr len o stopové prvky s takmer žiadnym pozitívnym účinkom.

Celozrnná múka obsahuje vysoký podiel vlákniny, ktorá je pre ľudské telo nenahraditeľnou zložkou. Má viacero funkcií vrátane toho, že podporuje správnu funkciu čriev. To má priamy vplyv na pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina ďalej pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, chráni pred srdcovými chorobami a dokáže pomôcť pri chudnutí.

Celozrnná múka je tiež bohatá na vitamíny skupiny B. Presnejšie ide o B1, B3 a B5. Nechýba ani riboflavín a foláty. Má tiež  viac železa, vápnika, bielkovín a ďalších živín ako biela múka.

V praxi to znamená, že aj keď v kalóriách medzi múkami rozdiel nie je, výberom alternatívy s vysokým obsahom živín si zaisťujete aspoň niektoré zo zdravotných výhod. Nehovoriac o tom, že pokrmy z celozrnnej múky sú často sýtejšie. Po ich skonzumovaní nebudete mať chuť na ďalšie jedlo po dobu niekoľkých hodín.

Aké typy zdravých múk existujú?

Celozrnná múka nie je jediným typom zdravých múk. Ak so zdravou stravou ešte len začínate, výber sa vám môže zdať príliš komplikovaný. Niet sa však čoho obávať, každý druh má iné výhody pre organizmus.

K obľúbeným zdravým múkam sa radia:

  • klasická celozrnná múka – spravidla je vyrobená zo zŕn bohatých na minerálne látky, vitamíny a vlákninu. Dokáže znižovať glykemický index a dobre zasýti.
  • špaldová múka – druhou možnosťou je špaldová múka s nízkym obsahom tuku a vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín. Je bohatá na vitamíny skupiny B a minerály ako horčík, vápnik, draslík, fosfor a zinok. Je výborná hlavne na pečivo a koláče, pretože sa z nej veľmi dobre robí kysnuté cesto.
  • ražná múka – je charakteristická tým, že má vysoký obsah vitamínov B a E, a vlákniny. Nechýba jej ani železo a ďalšie dôležité minerálne látky. Vhodná je na chlieb.
  • ovsená múka – obsahuje vysoký podiel vlákniny, vďaka čomu podporuje tráviaci trakt. Jej výhodou je, že si ju viete urobiť rýchlo a ľahko doma. Stačí, aby ste pomleli ovsené vločky. Radí sa tak k najlacnejším zdravým múkam na trhu.
  • mandľová múka – mandle obsahujú minerálne látky ako horčík, vápnik, draslík, železo a zinok. Okrem toho vedia bojovať proti zvýšenej hladine cholesterolu v krvi a vysokému krvnému tlaku. Najlepšie ju využijete pri pečení dezertov, napríklad koláča cheesecake.
  • kokosová múka – rovnako je na tom aj kokosová múka, ktorá je určená skôr na pečenie sladkých dezertov. Vhodná je aj pre celiatikov. Vďaka jej príjemnej chuti si ju môžete dať aj do smoothies alebo jogurtov.
  • amarantová múka – keď budete používať amarantovú múku, skombinujte ju s inou, napríklad celozrnnou. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a je vhodná na pečenie koláčov a pečiva.
pšenica
zdroj: Unsplash.com

Vyskúšajte zdravú alternatívu aj vy

Celozrnná múka je skvelou náhradou klasickej bielej. Obsahuje vysoký podiel minerálov a vitamínov, vďaka čomu do tela prinesie okrem energie aj niečo navyše. Pri jej používaní a konzumovaní však nezabúdajte na to, že má veľmi podobnú kalorickú hodnotu. Ak sa teda snažíte schudnúť alebo si svoju hmotnosť udržať, v jedálničku s ňou opatrne. Vyšší obsah sacharidov sa snažte doplniť bielkovinami a tukmi z iných zdrojov ako mäso, jogurty a zelenina. Vyskladajte si zdravý jedálniček a dostaňte do tela čo najviac živín.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Mohlo by Vás zaujímať

Koenzým Q10: antioxidant, ktorý chráni bunky a produkuje energiu

Koenzým Q10: antioxidant, ktorý chráni bunky a produkuje energiu

Koenzým Q10 je zlúčenina, ktorá sa organicky nachádza vo väčšine buniek. Podieľa sa totiž na mnohých biologických procesoch,...

Hypersomnia: Čo to je a ako proti nej bojovať?

Hypersomnia: Čo to je a ako proti nej bojovať?

Keď sa hovorí o poruchách spánku, väčšina z nás si spomenie na nespavosť, ktorá je známa aj pod...

Esenciálny minerál magnézium: v akej forme ho telo najlepšie zúžitkuje?

Esenciálny minerál magnézium: v akej forme ho telo najlepšie zúžitkuje?

Magnézium (horčík) je po draslíku druhý najpočetnejší vnútrobunkový ión, ktorý je v našom tele prítomný ako kofaktor pri viac...

Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €