Lecitín sa nachádza v každej bunke, organizmus ho využíva od hlavy po päty
Vo výžive prijímame mnoho nutrientov, ktoré možno registrujeme z počutia, ale ich skutočná funkcia je nám neznáma. Jedným z nich je aj lecitín. Označenie ste určite už počuli, viete však, aký má pre naše zdravie význam? Tento nenápadný fosfolipid je totiž obsiahnutý v každej našej bunke, v organizme má nezastupiteľnú rolu.
Akú úlohu má lecitín v organizme?
Lecitín patrí medzi tukové látky nazývané fosfolipidy. Jeho významnou zložkou sú nasýtené mastné kyseliny a nachádza sa v každej živej bunke nášho organizmu – vo svalových, mozgových, krvných a všetkých ostatných.
Lecitín je emulgátor, v našom tele na seba viaže tuky a oleje a bráni tomu, aby sa miešali s inými tekutinami. (1) To je tiež dôvod, prečo sa často využíva v potravinárskom priemysle ako aditívum. Okrem emulznej funkcie plní aj úlohu lubrikantu, niektorým jedlám pomáha udržiavať ich konzistenciu, ale aj chuť.
Prvýkrát bol lecitín vyextrahovaný z vaječného žĺtka ešte v druhej polovici 19. storočia. Dodnes sú vajcia jeho bohatým zdrojom, okrem toho sa získava zo sóje či slnečníc.
Lecitín je bohatý na inozitol a cholín, čo je látka podobná vitamínu, ktorú má v mimoriadnej obľube náš mozog. Aj preto sa nazýva tzv. potravou pre mozog, keďže cholín funguje ako neurotransmiter a náš riadiaci orgán ním odosiela nervové vzruchy do nášho tela. Nedostatok cholínu sa môže u ľudí prejaviť nesprávnou funkciou orgánov, stukovatením pečene či poškodením svalov.
Účinky lecitínu pre ľudské zdravie
Svojím výskytom v každej bunke nášho tela lecitín napovedá, že svoj význam má pre optimálnu funkciu celého organizmu „od hlavy po päty“. Zoznam možných účinkov pre naše zdravie je pestrý.
Lecitín je od prvého extrahovania z vaječného žĺtka predmetom mnohých skúmaní. Štúdie naznačujú jeho potenciálne benefity, vedci sa však zhodujú, že pre definitívne potvrdenie jeho účinkov sú potrebné ďalšie skúmania.
Môže podporovať metabolizmus tukov a tým odľahčuje tráviaci systém
Predpokladá sa, že lecitín by mohol pomáhať premieňať prijaté tuky na menšie molekuly, ktoré telo dokáže ľahšie využiť na tvorbu energie. (2) Jedlo je tak ľahšie stráviteľnejšie, jednoduchšie sa presúva gastrointestinálnym traktom až do konečníka. Okrem toho takáto zmes je šetrnejšia k stenám orgánov tráviacej sústavy.
Môže prispieť k odstráneniu nahromadeného tuku v pečeni
Stukovatenie pečene nastáva pri nadmernom hromadení tuku, ktorý telo nedokáže spracovať. Ak tuk tvorí viac než 5-10 % hmotnosti tohto orgánu, vedie to k mnohým zdravotným komplikáciám. Pečeň je však schopná regenerovať a štúdie ukazujú, že pomôcť môže práve lecitín. (3)
Potenciálne prospešný pre podporu kardiovaskulárneho zdravia
V malej štúdii lecitín vykazoval pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárne zdravie. Osvedčil sa u ľudí, ktorí mali problémy s vysokým krvným tlakom, alebo patrili medzi rizikové skupiny vo vzťahu ku vzniku ochorení srdca.
Viac preskúmaný je účinok sójového lecitínu na reguláciu optimálneho množstva tzv. „dobrého“ HDL cholesterolu a „nezdravého“ LDL cholesterolu.
Štúdia z roku 2017 však upozorňuje na fakt, že sójový proteín, ktorý bol použitý ako zdroj lecitínu, obsahuje aj ďalšie látky, ktoré môžu nezávislými mechanizmami prispievať ku kardiovaskulárnemu zdraviu. (4)
Môže byť prospešný pri príznakoch degeneračných ochorení mozgu
Klinické štúdie naznačujú, že vysoký obsah cholínu v lecitíne by mohol potlačiť príznaky Alzheimerovej choroby a nástupu demencie. Chráni totiž mozgové spojenia a priaznivo pôsobí na pamäť. (5)
Môže pomôcť hydratovať pokožku
Lecitín sa pridáva do niektorých kozmetických prípravkov pre pokožku, predovšetkým krémov a rôznych dermatologických emulzií pre potenciálne hydratačné účinky. Existujú tiež náznaky, že lecitín pôsobí proti vzniku akné a ekzémov.
Môže pomôcť dojčiacim matkám
Účinky lecitínu boli skúmané aj vo vzťahu materskému mlieku a regulovaniu viskozity. Príliš vysoká viskozita môže viesť až k upchatiu niektorých ciest, ktorými mlieko prúdi, a to môže mať za následok bolestivé opuchy prsníkov a horúčky. (6)
Aké sú najbohatšie zdroje lecitínu?
Prvýkrát bol lecitín extrahovaný z vaječného žĺtka. Z celkového množstva tukov v žĺtku (32 – 35 %) tvorí asi 30 % práve lecitín. (7)
S lecitínom ste sa možno stretli v spojení s prívlastkom sójový alebo slnečnicový. Práve sójové bôby a slnečnicové semienka sú mimoriadne bohatými zdrojmi lecitínu. Poďme si však tento zoznam rozšíriť.
Medzi potraviny s obsahom lecitínu teda patria: (8)
- vajcia, predovšetkým žĺtka
- sójové bôby a výrobky z nich
- slnečnicové semienka a slnečnicový olej
- celozrnné potraviny
- mlieko a mliečne výrobky
- orechy
- vnútornosti (predovšetkým pečeň)
- morské plody
- niektoré druhy zeleniny (brokolica, ružičkový kel)
- strukoviny, najmä fazuľa
Lecitín je možné užívať aj ako výživový doplnok. Dostupný je vo forme kapsúl, tabliet, prášku či oleja. Ak máte alergiu na sóju, pri výbere výživového doplnku si vopred zistite použitý zdroj lecitínu. Odporúčame dať prednosť lecitínu z geneticky nemodifikovanej sóje.
Aká je odporúčaná denná dávka lecitínu?
Výrobcovia výživových doplnkov uvádzajú rôzne odporúčané dávkovanie lecitínu, je preto potrebné dôsledne dodržiavať ich odporúčania. Najčastejšie sa odporúčaná denná dávka pohybuje okolo 2 400 mg lecitínu, zo zdravotných dôvodov je možné dávku zvýšiť.
O význame lecitínu pre naše zdravie neustále prebiehajú dodatočné výskumy. Klinické štúdie však v mnohých prípadoch preukázali jeho pozitívne vplyvy, vrátane tých, ktoré sme opísali v texte vyššie.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Použité zdroje:
(1) Lecithin Benefits
(2) Can Lecithin Help You Lose Weight?
(3) Nonalcoholic fatty liver disease
(4) Beyond the Cholesterol-Lowering Effect of Soy Protein: A Review of the Effects of Dietary Soy and Its Constituents on Risk Factors for Cardiovascular Disease
(5) Lecithin for dementia and cognitive impairment
(6) Using Lecithin While Breast-Feeding for Plugged Ducts
(7) Functionality of egg yolk lecithin and protein and functionality enhancement of protein by controlled enzymatic hydrolysis
(8) Foods High in Lecithin
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Koenzým Lipo Q10, 100 mg, 60 kapsúl
- Na 2 mesiace
- Novinka
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
Mohlo by Vás zaujímať
Bakteriálne lyzáty podporujú imunitu aj keď už ochorenie prepuklo
Hoci pod pojmom baktérie si často predstavíme niečo škodlivé, mnohé mikroorganizmy sú našimi pomocníkmi. Miliardy baktérií v črevnej...
Stres je síce strašiak. Dá sa však skrotiť
Stres sa v súčasnosti skloňuje vo všetkých pádoch, plní novinové titulky a o jeho zvládaní vznikli desiatky, možno...
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Komentáre
Vložiť komentár