Histamínová intolerancia životosprávu obráti naruby. Ako sa s ňou naučiť žiť?
Histamínová intolerancia patrí medzi relatívne „mladé“ diagnózy, prvýkrát totiž bola popísaná až na začiatku 21. storočia. Organizmus nie je schopný metabolizovať histamín, čím sú spojené nepríjemné príznaky, ktoré značne znepríjemňujú život. Dobrou správou však je, že pomocou modernej medicíny a úpravy životosprávy je možné tieto symptómy účinne riešiť.
Poďme si povedať viac o tom, aké má príznaky a príčiny, aká je životospráva histaminikov.
Čo sa v organizme deje pri histamínovej intolerancii?
Histamínová intolerancia bola prvýkrát diagnostikovaná na začiatku 21. storočia. Odhadom na ňu v súčasnosti trpí približne 1––3 % svetovej populácie. Toto číslo je však pravdepodobne vyššie, nakoľko veľa ľudí si jej príznaky vysvetľuje iným ochorením a nie sú diagnostikovaní. (1)
Ide o neschopnosť tela optimálne spracovať histamín –– biologicky aktívnu zložku, ktorá sa podieľa na mnohých procesoch. Zohráva napríklad rolu pri tvorbe žalúdočných kyselín, významnou mierou spúšťa reakciu na alergény, podieľa sa na kontrakcii svalových vlákien, tvorbe cytokínov, ale funguje tiež ako neurotransmiter, teda prenášač nervových vzruchov. Ak je hodnota histamínu v organizme privysoká, respektíve nedochádza k jeho optimálnemu metabolizmu, v krátkej dobe sa objavia príznaky tohto ochorenia.
Je potrebné zdôrazniť, že nakoľko je histamínová intolerancia stále relatívne novou diagnózou, neustále prebiehajú štúdie a výskumy, ktoré sa ňou zaoberajú. Informácie o diagnostike, príznakoch a liečbe sa teda v čase môžu meniť a spresňovať. Histamínová intolerancia existovala, samozrejme, aj pred jej prvou oficiálnou diagnostikou, jej symptómy však často boli prisudzované iným ochoreniam.
Aké spúšťače a príznaky má histamínová intolerancia?
Najčastejšou príčinou vzniku histamínovej intolerancie sú nízke hodnoty diaminooxidázy (DAO) v našom tele. Pod týmto názvom sa skrýva enzým, ktorý má za úlohu rozklad histamínu a ďalších chemicky podobných zložiek v ľudskom organizme. (2)
Príčin deficitu DAO v ľudskom tele môže byť viacero, predovšetkým užívanie niektorých liekov, genetické faktory, ale napríklad aj gastrointestinálne ochorenia. Mimoriadne významným rizikovým faktorom vedúcim k vzniku histamínovej intolerancie je strava. Konkrétne príjem potravín s jeho vysokým obsahom, resp. takých, ktoré podporujú jeho uvoľňovanie v našom tele.
V neposlednom rade môžu k vzniku histamínovej intolerancie viesť aj baktérie, najmä ich prebytok v organizme. K nemu dochádza predovšetkým v dôsledku nedostatočného rozkladu stravy, ktorý na oplátku vedie k zvýšenej produkcii histamínu. Ak ho telo potom nevie efektívne spracovať, môžu sa vyskytnúť nepríjemné symptómy. (3)
Medzi tie patria:
- tráviace problémy, nevoľnosť,
- napínanie na zvracanie a zvracanie,
- nafukovanie a bolesti brucha,
- bolesti hlavy a migrény,
- únava a vyčerpanie,
- upchatý nos,
- príznaky podobné alergii,
- nepravidelná menštruácia,
- slziace a opuchnuté oči.
Pri pohľade na príznaky histamínovej intolerancie je jasné, že mnohé z nich si jednoducho zameníte za symptómy iných ochorení. Aj z tohto dôvodu dochádza k podceneniu diagnostiky. Tá je však veľmi dôležitá, nakoľko so správnymi informáciami je možné toto ochorenie pomerne efektívne manažovať.
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
Ako prebieha diagnostika a liečba histamínovej intolerancie
Diagnostika histamínovej intolerancie môže byť niekedy náročná, pretože úrovne histamínu v organizme sa časom menia. V momente testu môžu byť zdanlivo optimálne, no z dlhodobého hľadiska to tak byť nemusí. Dokonca aj konzumácia jedla s vysokým obsahom histamínu v krátkej dobe pred testom môže skresliť jeho výsledky.
Lekári teda v prvom rade potrebujú klasickou vylučovacou metódou eliminovať ostatné diagnózy s podobnými symptómami. Pomôcť pri diagnostike môžete aj tým, že si zapíšete svoje príznaky, ale aj jedlá, po konzumácii ktorých sa u vás prejavia. Lekár môže navrhnúť takzvanú vylučovaciu diétu, pri ktorej ich nebudete jesť a budete monitorovať reakciu svojho organizmu. (4)
Jedným zo spoľahlivejších spôsobov diagnostiky histamínovej intolerancie sú krvné testy na meranie hodnôt diaminooxidázy (DAO) v organizme. Jej deficit zvyčajne indikuje prítomnosť tohto ochorenia. V neposlednom rade sa na diagnostiku histamínovej intolerancie používajú aj kožné testy. Do pokožky sa pri nich vpichne jednopercentný histamínový roztok a keď miesto vpichu sčervenie a opuchne, zvyčajne ide o toto ochorenie.
Prvou radou lekára po odhalení histamínovej intolerancie je, v drvivej väčšine prípadov, úprava jedálnička a vylúčenie všetkých potravín, ktoré zvyšujú hodnoty histamínu v organizme a spôsobujú symptómy ochorenia. Ďalšou možnosťou je medicínska liečba antihistaminikami, prípadne výživovými doplnkami s obsahom diaminooxidázy a ďalších enzýmov, ktoré sa podieľajú na rozklade histamínu.
Vyradiť z jedálnička potraviny s vysokým obsahom histamínu je nevyhnutné
Takmer všetky jedlá a nápoje obsahujú aspoň minimálne množstvo histamínu. Jeho množstvo v potrave sa zvyčajne zvyšuje s jej vekom – teda zretím, kvasením a starnutím. Ľudí s histamínovou intoleranciou čaká nevyhnutná diéta a vylúčenie, prípadne obmedzenie týchto potravín zo svojho jedálnička.
Medzi potraviny s najvyšším obsahom histamínu patria:
- alkohol, predovšetkým pivo a červené víno,
- spracované mäso, napríklad párky, šunky, klobásy, rezy a podobne,
- údené mäsové výrobky,
- fermentované, nakladané a konzervované jedlá,
- zrejúce syry,
- kyslá kapusta, baklažán, špenát,
- ocot. (5)
Rizikovými potravinami sú tiež také, ktoré v organizme spúšťajú uvoľňovanie histamínu, napríklad:
- citrusy a banány,
- kakao a horká čokoláda,
- paradajky,
- fazuľa,
- arašidy. (5)
Zoznam ,,zakázaných” potravín je pomerne rozsiahly. V podstate neexistuje jedálniček, ktorý by vôbec neobsahoval histamín. Najrozumnejším riešením je vyhýbanie sa potravinám s jeho vysokým príjmom. Je však potrebné dbať na dostatočný príjem všetkých nutrientov.
Našťastie, existuje stále dostatok výživných potravín, ktoré obsahujú nízke množstvo histamínu:
- čerstvé mäso a ryby,
- ovocie, mimo citrusov a banánov,
- zelenina, okrem paradajok, špenátu a kapusty,
- vajíčka,
- bezlepkové obilniny,
- olivový olej. (6)
Dôležité je zdôrazniť, že nie každý človek s histamínovou intoleranciou reaguje na potraviny rovnako. U niekoho môžu symptómy vyvolať i malé množstvá, iný zase môže zjesť aj celú potravinu s vysokým obsahom histamínu a neobjavia sa u neho žiadne príznaky. Je teda na mieste monitorovať svoje reakcie na rôzne druhy potravín a sledovať, ako reaguje vaše telo.
Vitamíny a minerály môžu pomôcť zvládať príznaky intolerancie lepšie
Pri pohľade na potraviny, ktoré by mali histaminici vyradiť zo svojho jedálnička je zrejmé, že prichádzajú o bohaté zdroje vitamínov a minerálov. Určité vitamíny a minerály tiež majú pozitívny vplyv na aktivitu enzýmu DAO. Ak pestrosť stravy nepostačuje, kvalitnými výživovými doplnkami je možné získať odporúčanú dennú dávku.
Najviac sa v tejto súvislosti skloňuje vitamín C a vitamín B6, ktoré už boli podrobené niekoľkým štúdiám. (7) Okrem nich aj ďalšie vitamíny skupiny B (B1 a B12), minerály meď, vápnik, horčík a zinok. (5)
Keďže život s histamínovou intoleranciou je pomerne náročný na jedálniček, kľúčom je jeho udržateľnosť. Odporúčame vám zostaviť si zoznam potravín, ktoré môžete bezpečne konzumovať. Kľúčom je pripraviť si celý jedálniček tak, aby bol dlhodobo udržateľný a prijateľný. Pri jeho zostavovaní vám môže pomôcť aj lekár, prípadne výživový špecialista.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Použité zdroje:
(1) Histamine and histamine intolerance
(2) What to Know About Diamine Oxidase (DAO) for Histamine Intolerance
(3) Which probiotics for histamine intolerance?
(4) Histamínová intolerancia
(5) Which foods are high in histamine?
(6) Low-Histamine Diet
(7) S. Smolinska, M. Jutel, R. Crameri, L. O’Mahony, Histamine and gut mucosal immune regulation, doi.org/10.1111/all.12330
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
Mohlo by Vás zaujímať
Hemoglobín a jeho úloha v tele: Ako ovplyvňuje vašu energiu a čo robiť, ak je nízky?
Cítite sa v poslednom čase slabí, malátni, máte bledšiu pokožku, prípadne sa rýchlejšie zadýchate aj pri fyzických aktivitách,...
Bakteriálne lyzáty podporujú imunitu aj keď už ochorenie prepuklo
Hoci pod pojmom baktérie si často predstavíme niečo škodlivé, mnohé mikroorganizmy sú našimi pomocníkmi. Miliardy baktérií v črevnej...
Stres je síce strašiak. Dá sa však skrotiť
Stres sa v súčasnosti skloňuje vo všetkých pádoch, plní novinové titulky a o jeho zvládaní vznikli desiatky, možno...
Komentáre
Vložiť komentár