Nazbierajte si medvedí cesnak. Zíde sa tak v kuchyni, ako aj v domácej lekárničke
Trvalá jarná bylina je v našich končinách populárna. Je charakteristická svojou silnou, až štipľavou chuťou a vôňou. Medvedí cesnak (allium ursinum) je mimoriadne všestranná rastlina, čo dokazuje jeho obľúbenosť nielen v našej kuchyni, ale aj stabilné miesto v domácich lekárničkách.
Viete, prečo má prívlastok medvedí? Údajne preto, lebo ide o lákavú pochúťku práve pre medvede (hoci v prírode ho konzumujú napríklad aj diviaky). Tie sa prebúdzajú po zimnom spánku a vyhladované vykopávajú korene rastliny, aby sa dostali k cibuľkám. Lístky medvedieho cesnaku začínajú rásť začiatkom jari, prípadne už koncom zimy.
Medvedí cesnak pozitívnymi účinkami na zdravie nezaostáva
Na Slovensku má medvedí cesnak pomerne stabilné miesto v tradičnom liečiteľstve i receptoch starých mám. Jeho vplyv na ľudské zdravie je však aj zdokumentovaný a podložený vedeckými štúdiami.
Nie je prekvapujúce, že mnoho účinkov má spoločných s bežným cesnakom. Pochádzajú z toho istého rodu – allium. Cesnak medvedí je o čosi menej preskúmaný, než jeho kuchynský variant, vedecká obec mu pozornosť začala venovať najmä v posledných dvadsiatich rokoch. (1)
Toto sú jeho preskúmané zdravotné účinky:
Regulácia krvného tlaku a podpora srdcového zdravia
Štúdia z roku 2017 zistila, že konzumácia medvedieho cesnaku môže pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s hypertenziou. Okrem toho prispieva k regulácii hladiny cholesterolu v organizme, čím tiež napomáha k zdravej srdcovej funkcii. (2)
Podpora správnej funkcie imunitného systému
Tak ako jeho kuchynský „bratranec“, aj cesnak medvedí má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú podporovať imunitný systém a chrániť organizmus pred infekciami.
Štúdia publikovaná v Journal of Antimicrobial Chemotherapy zistila, že extrakt z divého cesnaku bol účinný aj proti baktériám odolným voči antibiotikám. (3) Obsahuje tiež vysoké množstvo vitamínu C a vitamínu A, za ktoré vám imunita poďakuje.
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
GS Koenzým Lipo Q10, 100 mg, 60 kapsúl
- Na 2 mesiace
- Novinka
Protizápalové účinky
Štúdia z roku 2014 potvrdila, že medvedí cesnak má protizápalové účinky. Tie prispievajú k zníženiu rizika vzniku, alebo postupu chronických ochorení. (4)
Antioxidačné účinky
Táto bylina je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Jeho pravidelná konzumácia v rámci vyváženej a pestrej stravy potláča riziko vzniku rôznych degeneratívnych a chronických ochorení.
Podpora zdravia tráviaceho traktu
Antimikrobiálne zlúčeniny v medveďom cesnaku prispievajú k zdravej funkcii našej tráviacej sústavy a črevnej mikroflóry. Pomáhajú potláčať nadúvanie, plynatosť, kŕče či zápchu.
Kedy rastie medvedí cesnak?
Sezóna medvedieho cesnaku u nás začína spravidla od druhej polovice marca do konca apríla. Po teplých zimách začína rásť o čosi skôr, ešte pred začiatkom astronomickej jari.
Rastlina vyrastá z cibuľky v pôde, ktorá v zimných mesiacoch spí. S rastúcimi teplotami však začne klíčiť a na povrch sa začnú pomaličky predierať listy. Tie sú dlhé, úzke a majú charakteristickú zelenú až tmavozelenú farbu.
Medvedí cesnak rastie predovšetkým v lesoch, v tieni stromov a často v blízkosti vodných tokov, keďže obľubuje vlhkosť a vlahu. Často si ho môžete všimnúť vďaka bielym kvetom, ktoré pripomínajú konvalinky.
Akonáhle kvety odkvitnú, rastlina začne odumierať a jej listy postupne žltnú a vädnú. Približne v polovici leta je medvedí cesnak už na konci svojho vegetačného cyklu, nemá kvety, lístky, ani stonku. Takto ostáva až do príchodu ďalšej jari.
Zber medvedieho cesnaku
Najlepšie je pestovať medvedí cesnak vo vlastnej záhradke. Ak však túto možnosť nemáte, zbierajte ho ďalej od ciest a poľnohospodárskych oblastí, ktoré mohli byť ošetrené pesticídmi.
Listy medvedieho cesnaku môžete odstrihovať pomocou nožníc alebo opatrne odrezať nožom blízko pri stonke. Po zbere ich dôkladne opláchnite vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty.
Ak sa listy nechystáte použiť hneď, môžete ich na niekoľko dní uložiť do chladničky alebo zamraziť na neskoršie použitie. Vyschnuté lístky však majú nižšiu kulinársku a zdravotnú hodnotu, ako čerstvé. Postupne strácajú obsah vitamínu C, ale aj charakteristickú chuť a vôňu.
Ako použiť nazbieraný medvedí cesnak?
Medvedí cesnak je v kuchyni pre svoje jednoduché skladovanie celoročne mimoriadne populárny.
Jedným z najčastejších spôsobov využitia je práve príprava chutného pesta z medvedieho cesnaku.
Recept na pesto z medvedieho cesnaku
- Jednoducho rozmixujte čerstvé listy s orieškami (kešu, arašidami, píniovými, lieskovcami – podľa vlastného výberu), parmezánom a olivovým olejom,
- zmes na záver osoľte, okoreňte a osviežte niekoľkými kvapkami citrónu.
- Pesto môžete používať ako súčasť omáčok, formou prílohy k jedlu, či len tak, namazané na krajec chleba.
Čerstvé listy medvedieho cesnaku môžete pridať aj do šalátov, aby ste im dodali charakteristickú cesnakovú chuť a vôňu. Môžete ich použiť vcelku, alebo nasekané najemno.
Medvedí cesnak možno použiť aj ako korenie namiesto jeho kuchynského variantu. Listy nasekajte nadrobno a použite ich na dochutenie jedla. Často býva používaný aj ako prísada do krémových polievok, buď priamo pri varení, alebo na ich dozdobenie.
Pri jeho používaní v kuchyni myslite na to, že má výraznú chuť aj vôňu. Je rozumné používať ho s mierou, aby neprebil chuť či arómu ďalších prísad v jedle.
Rastlina sa tiež používa na prípravu liečivej tinktúry, ktorú využijete počas celého roka. Za svoju popularitu vďačí aj jednoduchosti prípravy, ktorú zvládnete raz-dva aj v domácich podmienkach.
Recept na tinktúru z medvedieho cesnaku
- Čerstvé lístky medvedieho cesnaku dôkladne umyte a nakrájajte nadrobno, nie však úplne najemno, stačia zhruba 0,5 – 1 centimetrové pásiky.
- Dajte ich do čistej nádoby a celé zalejte silným alkoholom bez výraznej arómy (napr. vodkou), odporúčaný pomer je 1:5 – lístkov k liehu.
- Nádobu dôkladne uzavrite a na mesiac a pol odložte na chladné a tmavé miesto, pričom raz-dvakrát do týždňa ju pretrepte.
- Po uplynutí tohto času tinktúru sceďte do druhej nádoby, pričom nezabudnite vyžmýkať lístky, aby ste z nich získali čo najviac tekutiny.
- Tinktúru skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Tinktúru z medvedieho cesnaku môžete konzumovať buď zriedením niekoľkých kvapiek vo vode, alebo aj pridaním do jedla. Ak je skladovaná mimo slnečného žiarenia a na dostatočne chladnom mieste (napríklad v špajzi, alebo ešte lepšie v pivnici), tak vydrží aj po celý rok.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Zoznam použitých zdrojov:
(1) Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview
(2) A Novel Therapeutic Approach in the Treatment of Pulmonary Arterial Hypertension: Allium ursinum Liophylisate Alleviates Symptoms Comparably to Sildenafil
(3) In vitro activity of garlic oil and four diallyl sulphides against antibiotic-resistant Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae
(4) The Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Organosulfur Compounds in Cancer Chemoprevention
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Vitamín C 1000 so šípkami, 100 + 20 tabliet
- Na 4 mesiace
- Novinka
GS Koenzým Lipo Q10, 100 mg, 60 kapsúl
- Na 2 mesiace
- Novinka
Mohlo by Vás zaujímať
Bakteriálne lyzáty podporujú imunitu aj keď už ochorenie prepuklo
Hoci pod pojmom baktérie si často predstavíme niečo škodlivé, mnohé mikroorganizmy sú našimi pomocníkmi. Miliardy baktérií v črevnej...
Stres je síce strašiak. Dá sa však skrotiť
Stres sa v súčasnosti skloňuje vo všetkých pádoch, plní novinové titulky a o jeho zvládaní vznikli desiatky, možno...
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Komentáre
Vložiť komentár