Zľava 5% nad 15 €, 10 % nad 39 €, 15 % nad 69 €. Použite kód: CHCEMUSETRIT

x
logo GSKlub.sk modré logo GSKlub.sk modré
Neváhajte nás kontaktovať: 031/701 82 51 (Po-Pia: 8:30 - 16:00)
Hľadať
0 0,00
Prázdný košík

Váš košík je ziaľ prázdný.

Pokiaľ si neviete rady s výberom, obráťte sa na nás na 031/701 82 51 alebo na eshop@gsklub.sk. Pomôžeme Vám.

Menu

Nazbierajte si medvedí cesnak. Zíde sa tak v kuchyni, ako aj v domácej lekárničke

Nazbierajte si medvedí cesnak. Zíde sa tak v kuchyni, ako aj v domácej lekárničke

Trvalá jarná bylina je v našich končinách populárna. Je charakteristická svojou silnou, až štipľavou chuťou a vôňou. Medvedí cesnak (allium ursinum) je mimoriadne všestranná rastlina, čo dokazuje jeho obľúbenosť nielen v našej kuchyni, ale aj stabilné miesto v domácich lekárničkách.

Viete, prečo má prívlastok medvedí? Údajne preto, lebo ide o lákavú pochúťku práve pre medvede (hoci v prírode ho konzumujú napríklad aj diviaky). Tie sa prebúdzajú po zimnom spánku a vyhladované vykopávajú korene rastliny, aby sa dostali k cibuľkám. Lístky medvedieho cesnaku začínajú rásť začiatkom jari, prípadne už koncom zimy.

Medvedí cesnak pozitívnymi účinkami na zdravie nezaostáva

Na Slovensku má medvedí cesnak pomerne stabilné miesto v tradičnom liečiteľstve i receptoch starých mám. Jeho vplyv na ľudské zdravie je však aj zdokumentovaný a podložený vedeckými štúdiami.

Nie je prekvapujúce, že mnoho účinkov má spoločných s bežným cesnakom. Pochádzajú z toho istého rodu – allium. Cesnak medvedí je o čosi menej preskúmaný, než jeho kuchynský variant, vedecká obec mu pozornosť začala venovať najmä v posledných dvadsiatich rokoch. (1)

Toto sú jeho preskúmané zdravotné účinky:

Regulácia krvného tlaku a podpora srdcového zdravia

Štúdia z roku 2017 zistila, že konzumácia medvedieho cesnaku môže pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s hypertenziou. Okrem toho prispieva k regulácii hladiny cholesterolu v organizme, čím tiež napomáha k zdravej srdcovej funkcii. (2)

Podpora správnej funkcie imunitného systému

Tak ako jeho kuchynský „bratranec“, aj cesnak medvedí má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú podporovať imunitný systém a chrániť organizmus pred infekciami.

Štúdia publikovaná v Journal of Antimicrobial Chemotherapy zistila, že extrakt z divého cesnaku bol účinný aj proti baktériám odolným voči antibiotikám. (3) Obsahuje tiež vysoké množstvo vitamínu C a vitamínu A, za ktoré vám imunita poďakuje.

Protizápalové účinky

Štúdia z roku 2014 potvrdila, že medvedí cesnak má protizápalové účinky. Tie prispievajú k zníženiu rizika vzniku, alebo postupu chronických ochorení. (4)

Antioxidačné účinky

Táto bylina je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Jeho pravidelná konzumácia v rámci vyváženej a pestrej stravy potláča riziko vzniku rôznych degeneratívnych a chronických ochorení.

Podpora zdravia tráviaceho traktu

Antimikrobiálne zlúčeniny v medveďom cesnaku prispievajú k zdravej funkcii našej tráviacej sústavy a črevnej mikroflóry. Pomáhajú potláčať nadúvanie, plynatosť, kŕče či zápchu.

Na drevenej podložke ležia listy medvedieho cesnaku, ktorý má silné antioxidačné účinky a podporuje imunitu.
Zdroj: Canva.com

Kedy rastie medvedí cesnak?

Sezóna medvedieho cesnaku u nás začína spravidla od druhej polovice marca do konca apríla. Po teplých zimách začína rásť o čosi skôr, ešte pred začiatkom astronomickej jari.

Rastlina vyrastá z cibuľky v pôde, ktorá v zimných mesiacoch spí. S rastúcimi teplotami však začne klíčiť a na povrch sa začnú pomaličky predierať listy. Tie sú dlhé, úzke a majú charakteristickú zelenú až tmavozelenú farbu.

Medvedí cesnak rastie predovšetkým v lesoch, v tieni stromov a často v blízkosti vodných tokov, keďže obľubuje vlhkosť a vlahu. Často si ho môžete všimnúť vďaka bielym kvetom, ktoré pripomínajú konvalinky.

Akonáhle kvety odkvitnú, rastlina začne odumierať a jej listy postupne žltnú a vädnú. Približne v polovici leta je medvedí cesnak už na konci svojho vegetačného cyklu, nemá kvety, lístky, ani stonku. Takto ostáva až do príchodu ďalšej jari.

Zber medvedieho cesnaku

Najlepšie je pestovať medvedí cesnak vo vlastnej záhradke. Ak však túto možnosť nemáte, zbierajte ho ďalej od ciest a poľnohospodárskych oblastí, ktoré mohli byť ošetrené pesticídmi.

Listy medvedieho cesnaku môžete odstrihovať pomocou nožníc alebo opatrne odrezať nožom blízko pri stonke. Po zbere ich dôkladne opláchnite vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty.

Ak sa listy nechystáte použiť hneď, môžete ich na niekoľko dní uložiť do chladničky alebo zamraziť na neskoršie použitie. Vyschnuté lístky však majú nižšiu kulinársku a zdravotnú hodnotu, ako čerstvé. Postupne strácajú obsah vitamínu C, ale aj charakteristickú chuť a vôňu.

Ako použiť nazbieraný medvedí cesnak?

Medvedí cesnak je v kuchyni pre svoje jednoduché skladovanie celoročne mimoriadne populárny.

Využitie medvedieho cesnaku v kuchyni: konzumácia celých listov, pesto z medvedieho cesnaku, tinktúra.
Zdroj: Canva.com

Jedným z najčastejších spôsobov využitia je práve príprava chutného pesta z medvedieho cesnaku.

Recept na pesto z medvedieho cesnaku

  • Jednoducho rozmixujte čerstvé listy s orieškami (kešu, arašidami, píniovými, lieskovcami – podľa vlastného výberu), parmezánom a olivovým olejom,
  • zmes na záver osoľte, okoreňte a osviežte niekoľkými kvapkami citrónu.
  • Pesto môžete používať ako súčasť omáčok, formou prílohy k jedlu, či len tak, namazané na krajec chleba.

Čerstvé listy medvedieho cesnaku môžete pridať aj do šalátov, aby ste im dodali charakteristickú cesnakovú chuť a vôňu. Môžete ich použiť vcelku, alebo nasekané najemno.

Medvedí cesnak možno použiť aj ako korenie namiesto jeho kuchynského variantu. Listy nasekajte nadrobno a použite ich na dochutenie jedla. Často býva používaný aj ako prísada do krémových polievok, buď priamo pri varení, alebo na ich dozdobenie.

Pri jeho používaní v kuchyni myslite na to, že má výraznú chuť aj vôňu. Je rozumné používať ho s mierou, aby neprebil chuť či arómu ďalších prísad v jedle.

Rastlina sa tiež používa na prípravu liečivej tinktúry, ktorú využijete počas celého roka. Za svoju popularitu vďačí aj jednoduchosti prípravy, ktorú zvládnete raz-dva aj v domácich podmienkach.

Recept na tinktúru z medvedieho cesnaku

  • Čerstvé lístky medvedieho cesnaku dôkladne umyte a nakrájajte nadrobno, nie však úplne najemno, stačia zhruba 0,5 – 1 centimetrové pásiky.
  • Dajte ich do čistej nádoby a celé zalejte silným alkoholom bez výraznej arómy (napr. vodkou), odporúčaný pomer je 1:5 – lístkov k liehu.
  • Nádobu dôkladne uzavrite a na mesiac a pol odložte na chladné a tmavé miesto, pričom raz-dvakrát do týždňa ju pretrepte.
  • Po uplynutí tohto času tinktúru sceďte do druhej nádoby, pričom nezabudnite vyžmýkať lístky, aby ste z nich získali čo najviac tekutiny.
  • Tinktúru skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Tinktúru z medvedieho cesnaku môžete konzumovať buď zriedením niekoľkých kvapiek vo vode, alebo aj pridaním do jedla. Ak je skladovaná mimo slnečného žiarenia a na dostatočne chladnom mieste (napríklad v špajzi, alebo ešte lepšie v pivnici), tak vydrží aj po celý rok.

Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk

Zoznam použitých zdrojov:
(1) Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview
(2) A Novel Therapeutic Approach in the Treatment of Pulmonary Arterial Hypertension: Allium ursinum Liophylisate Alleviates Symptoms Comparably to Sildenafil
(3) In vitro activity of garlic oil and four diallyl sulphides against antibiotic-resistant Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae
(4) The Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Organosulfur Compounds in Cancer Chemoprevention

Komentáre

Vložiť komentár

Nie sú pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Mohlo by Vás zaujímať

Tŕpnutie rúk môže byť predzvesťou vážnejšieho problému. Čo pomáha?

Tŕpnutie rúk môže byť predzvesťou vážnejšieho problému. Čo pomáha?

Nepríjemné mravčenie, pálenie, brnenie a pri dotyku pocit, akoby končatina ani nepatrila nám. Zažili ste niekedy podobné symptómy?...

Tlmiť svalovú bolesť liekmi je zbytočné, telo sa zotavuje dlhšie, hovorí tréner. Aká je najlepšia regenerácia?

Tlmiť svalovú bolesť liekmi je zbytočné, telo sa zotavuje dlhšie, hovorí tréner. Aká je najlepšia regenerácia?

Regenerácia nie je len prestávka v pohybových aktivitách. Je to kritická fáza obnovy svalov. Zanedbanie tejto dôležitej fázy...

Vitamíny pre deti pre zdravý rast aj imunitu. Aké je optimálne dávkovanie?

Vitamíny pre deti pre zdravý rast aj imunitu. Aké je optimálne dávkovanie?

Aké vitamíny naordinovať svojmu dieťaťu? Presne také, ako aj sebe. Z hľadiska kvality a rozmanitosti majú deti rovnaké...

Farmaceutická kvalita naše produkty sú špičkové
Používame účinné látky v overených dávkach
Darček k nákupu pri nákupe nad 45 €
Doprava zadarmo pri nákupe nad 29 €