Pŕhlivá liečiteľka. Viete, ako pomáha žihľava dvojdomá?
Pamätáte si na žihľavový čaj či sirup od starej mamy? Okrem neobyčajnej a osviežujúcej chuti je táto rastlina pokladom prírodnej lekárničky. Aj napriek svojej pŕhlivej povesti je totiž žihľava dvojdomá mimoriadne bohatá na rôzne zdraviu prospešné látky. Najlepšie na tom je, že si ju dokážete bez problémov dopestovať aj na vlastnej záhrade.
Potom ju stačí zozbierať, usušiť a pripraviť si z nej spomínaný čaj, sirup, tinktúru, alebo hoci aj horúci kúpeľ.
Žihľava dvojdomá má nevídané bohaté zloženie
Správny rodový a druhový názov tejto rastliny je pŕhľava dvojdomá (latinsky urtica dioica), aj keď žihľava je o čosi rozšírenejší hovorový variant. Hoci pôvodný domov má v Európe, rastie po celom svete. Bujne rastie aj v slovenských lesoch a na lúkach, ale vďaka svojim účinkom čoraz častejšie aj na záhradách.
Čomu vďačí za svoju liečivú povesť? Veľkému množstvu zdraviu prospešných látok a zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v jej lístkoch, ale aj koreni či stopke.
- Polyfenoly – napríklad kvercetín a rutín, rastlinné zlúčeniny známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Pomáhajú v organizme neutralizovať nestabilné molekuly nazývané voľné radikály a chrániť tak pred mnohými civilizačnými ochoreniami.
- Flavonoidy – táto podskupina polyfenolov sa v žihľave nachádza vo veľkom množstve, najmä vo forme luteolínu. Majú výrazné protizápalové účinky.
- Lignány – rastlinné zlúčeniny, ktoré dokážu napodobňovať účinky estrogénu. Zmierňujú negatívne príznaky hormonálnych zmien v tele.
- Vitamíny a minerály – pŕhľava je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B (najmä riboflavín), železa, horčíka, vápnika i draslíka. Ich príjem je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu a prispievajú k celkovému zdraviu.
Najviac výživných látok sa nachádza v listoch žihľavy. Okrem vyššie uvedených zlúčenín obsahujú aj kyselinu alfa-linolénovú (esenciálna mastná kyselina, ktorú si telo nevie vyrobiť) a karotenoidy, najmä xantofyl, luteín a betakarotén, ktorý je prekurzorom vitamínu A. (1)
Ak sa pri zbere žihľavy popŕhlite, ide o jej prirodzený obranný mechanizmus. Štipľavý pocit je dôsledkom pôsobenia kyseliny mravčej, ktorá sa do tela dostane pri kontakte s tenkými vlásočnicami na okrajoch lístkov. (2)
(Ne)obyčajná rastlina má toľko účinkov na zdravie
Keď už sme pri popŕhlení – čo je pravdy na tom, že je tiež liečivé? Podľa vedeckých zistení nič. Svrbivé a nepríjemné vriedky sú zápalovou reakciou na pôsobenie kyseliny mravčej. V ľudových tradíciách sa táto provizórna “akupunktúra” spájala napríklad s liečbou artritídy či rôznych alergií, ale bez opory vo vedeckej práci.
Konzumácia žihľavy dvojdomej, najmä jej lístkov (resp. potravín a prípravkov s ich obsahom), má však preukázané a štúdiami podložené blahodarné účinky na zdravie.
Protizápalové vlastnosti
Flavonoidy a ďalšie aktívne zlúčeniny pomáhajú zmierňovať zápalovú reakciu v tele. Ich účinok je však badateľný iba pri konzumácii žihľavy, nie pri popŕhlení.
Antioxidačné vlastnosti
Polyfenoly v žihľave prispievajú k neutralizácii voľných radikálov v organizme. Tieto molekuly sú jedným z rizikových faktorov vedúcich k vzniku mnohých zdravotných komplikácií a civilizačných ochorení. (3)
Antialergické účinky
Žihľava sa tradične používa ako prírodný prostriedok proti sezónnym alergiám, napríklad sennej nádche. Prispieva k zmierneniu nepríjemných a dráždivých príznakov ako kýchanie, svrbenie, slzenie očí či upchatý nos.
Podpora zdravia prostaty
Extrakt zo žihľavy dvojdomej preukázal potenciál pri zmierňovaní príznakov nezhubného zväčšenia prostaty (takzvanej benígnej hyperplázie). Jedným z prvých príznakov zväčšenej prostaty sú problémy s močením, kedy môže pomôcť práve žihľava.
Kombinácia extraktov zo žihľavy, borievky obyčajnej, petržlenu a brezy bielej sa spojila v produkte Cemio ODVODNENIE. Bylinný komplex podporuje vylučovanie vody z organizmu i normálnu činnosť obličiek.
Regulácia cukru v krvi
Podľa štúdií pomáha žihľava dvojdomá regulovať hladinu cukru v krvi, čo ocenia predovšetkým diabetici. Niektoré zložky rastliny dokonca preukázali vlastnosti podobné inzulínu. (4)
Prospešná pri vysokom krvnom tlaku
Žihľava podporuje tvorbu oxidu dusnatého, ktorý pomáha rozširovať cievy a zlepšuje prekrvenie. Práve tento spôsob môže byť prospešný pri hypertenzii. (5)
Prispieva k zdraviu vlasov
Extrakt zo žihľavy podporuje zdravý rast vlasov, prispieva k výžive a prekrveniu pokožky hlavy. Môže za to najmä oxid kremičitý, ktorý zlepšuje výživu vlasových korienkov a zabraňuje lámaniu vlasov.
Lignany navyše blokujú produkciu hormónu dihydrotestosterónu (DHT), spájaného s vypadávaním a rednutím vlasov. Týmto spôsobom môže žihľava pomôcť s androgénnou alopéciou a podporiť zachovanie existujúcich vlasov. (6)
Zber a sušenie žihľavy dvojdomej
Najlepší čas na zber listov žihľavy je počas neskorej jari alebo v lete (rastie približne od apríla do konca septembra). Rastlina je vtedy mladá a poddajná. Aj dráždivé vlásočnice na listoch sú o čosi mäkšie. Pre pohodlný zber však odporúčame použiť rukavice, alebo nožnice.
Ideálne je zbierať lístky žihľavy dopestované na záhrade, aby ste mali istotu, že rastlina nie je kontaminovaná či znečistená prostredím. Vyhnite sa žihľave pri cestách, chodníkoch či blízko iného prašného prostredia. Hľadajte sýtozelené a vztýčené rastliny.
Pri zbere na rastline nechajte zopár spodných lístkov, ktoré potrebuje k ďalšiemu rastu. (7)
Žihľavu môžete sušiť rôznymi spôsobmi:
- zaveste ju na špagát v miestnosti s dobrou cirkuláciou vzduchu a nízkou vlhkosťou, takto vyschnú za 1 až 2 týždne,
- použite sušičku na potraviny a lístky vysušíte za pár hodín, pozor však, aby ste ich nezničili,
- v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie a pri nižšej teplote, pričom je dôležité priebežne otvárať dvierka a vypúšťať vlhkosť von.
Správne vysušené lístky majú zelenú, alebo slabo hnedastú farbu a drvia sa medzi prstami. Nie sú však úplne zhnednuté, nebodaj až čierne či fľakaté. Sušenú žihľavu ihneď uzavrite do vzduchotesnej nádoby a odložte na tmavé, suché a chladné miesto, kým ju nebudete používať.
Ak sa rozhodnete použiť čerstvé lístky, spotrebujte ich ideálne ešte v deň zberu. Inak začnú schnúť a na niektoré spôsoby využitia už nebudú vhodné.
Recepty zo žihľavy: domáca tinktúra, sirup, čaj i kúpeľ
Na využitie žihľavy máte k dispozícii bohaté možnosti. Vyskúšajte tieto štyri najobľúbenejšie recepty zo sušenej i čerstvej žihľavy.
Žihľavová tinktúra
Potrebujete čerstvé lístky žihľavy (aspoň do polovice nádoby, v ktorej pripravujete tinktúru), silný a čistý konzumný alkohol, napríklad vodku.
Ako na to?
- Lístky opláchnite a dajte do nádoby, zalejte ich konzumným alkoholom tak, aby boli úplne ponorené.
- Nádobu zatvorte a jemne ňou potraste, odložte ju na suché, tmavé a chladné miesto a nechajte lúhovať 5 týždňov.
- Výluh sceďte do čistej novej nádoby a odložte na rovnako tmavé a suché miesto.
- Používajte 15 – 20 kvapiek zriedených vo vode alebo čaji.
Žihľavový sirup
Potrebujete 1 pohár čerstvých lístkov žihľavy, 2 poháre čistej vody, 2 PL cukru, šťavu z 1 menšieho citróna (podľa chuti).
Ako na to?
- Lístky zalejte vodou a v panvici priveďte k varu, znížte teplotu a zmes varte na slabom plameni ešte 20 minút.
- Vývar sceďte, lístky odstráňte a tekutinu dajte naspäť do panvice.
- Primiešajte cukor a zmes opäť priveďte do varu, až kým sa nerozpustí, opäť znížte teplotu a na slabom plameni varte ešte 10 minút.
- Odstráňte panvicu zo zdroja tepla a vyžmýkajte do tekutiny citrón.
- Sirup nechajte vychladnúť a prelejte ho do čistej nádoby, skladujte ho v chladničke.
Žihľavový sirup môžete piť zriedený s vodou, alebo na dochucovanie rôznych jedál či do miešaných alkoholických aj nealkoholických nápojov.
Žihľavový čaj
Potrebujete 1 polievkovú lyžicu sušených lístkov žihľavy, 200 ml vody.
Ako na to?
- Lístky dajte do pohára, french pressu, alebo čajového infúzera, zalejte zovretou, ale nie ešte vriacou vodou a zakryte.
- Lúhujte 5 až 10 minút, sceďte do pohára či hrnčeka a podľa chuti čaj oslaďte medom, cukrom, prípadne pridajte citrón. Čaj pite kým je teplý.
Žihľavový kúpeľ
Potrebujete 1 až 2 poháre sušenej žihľavy, alebo 2 až 3 poháre čerstvej.
Ako na to?
- Lístky zabaľte do látky, poriadne ju previažte a ponorte do kúpeľa.
- Lístky môžete tiež vsypať priamo do horúcej vody (môže však dôjsť k popŕhleniu), podľa preferencií môžete použiť aj jemnú penu do kúpeľa.
- V žihľavovom kúpeli neostávajte dlhšie ako 30 minút a po jeho dokončení sa dôkladne očistite.
Ak u seba pri konzumácii alebo využití prípravkov zo žihľavy objavíte akékoľvek nežiadúce príznaky či alergické reakcie, ihneď prestaňte s ich používaním a konzultujte svoj zdravotný stav s lekárom.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Zoznam použitých zdrojov:
(1) Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review
(2) Plants with Attitude
(3) Bioactive Compounds in Wild Nettle (Urtica dioica L.) Leaves and Stalks: Polyphenols and Pigments upon Seasonal and Habitat Variations
(4) Insulin mimetics in Urtica dioica: structural and computational analyses of Urtica dioica extracts
(5) Mechanisms underlying the antihypertensive properties of Urtica dioica
(6) Stinging Nettle
(7) Influence of Harvesting Time on the Chemical Composition of Wild Stinging Nettle (Urtica dioica L.)
Nie sú pridané žiadne komentáre.
Pridať komentár
Súvisiace produkty
Cemio ODVODNENIE, bylinný komplex, 60 kapsúl
- Novinka
Mohlo by Vás zaujímať
Hemoglobín a jeho úloha v tele: Ako ovplyvňuje vašu energiu a čo robiť, ak je nízky?
Cítite sa v poslednom čase slabí, malátni, máte bledšiu pokožku, prípadne sa rýchlejšie zadýchate aj pri fyzických aktivitách,...
Bakteriálne lyzáty podporujú imunitu aj keď už ochorenie prepuklo
Hoci pod pojmom baktérie si často predstavíme niečo škodlivé, mnohé mikroorganizmy sú našimi pomocníkmi. Miliardy baktérií v črevnej...
Stres je síce strašiak. Dá sa však skrotiť
Stres sa v súčasnosti skloňuje vo všetkých pádoch, plní novinové titulky a o jeho zvládaní vznikli desiatky, možno...
Komentáre
Vložiť komentár