Črevná chrípka je peklom pre trávenie. Ako dlho je človek infekčný?
Brušná viróza, žalúdočná alebo črevná chrípka. Hoci ľudové termíny ochorenia gastroenteritída pomenúvajú nepríjemné ťažkosti, z lekárskeho hľadiska nie sú najpresnejšie. Toto infekčné ochorenie totiž zasahuje iba črevá a s vírusom chrípky nemá nič spoločné.
Až na pár symptómov je podobnosť s „bežnou“ chrípkou, ktorá sa na Slovensku šíri predovšetkým v zimných mesiacoch, iba v názve. Výskyt črevnej chrípky nie je limitovaný iba na istú časť roka a okrem vírusov ju môžu spôsobiť aj baktérie. (1)
Čo spôsobuje črevnú chrípku?
Gastroenteritída môže mať vírusový pôvod (norovírus, rotavírus, adenovírus či astrovírus), alebo bakteriálny (napríklad Salmonella, E. Coli či Campylobacter).
Častejšie môžu za ochorenie práve vírusy. Norovírus býva spúšťačom gastroenteritídy u dospelých (ale postihnúť môže všetky vekové skupiny), zatiaľ čo rotavírusy, adenovírusy a astrovírusy najčastejšie postihujú deti a dojčatá. Všetky tieto parazitické mikroorganizmy zvyčajne infikujú výstelku tenkého čreva.
GS Probiotic Strong, 60 + 20 kapsúl
- Novinka
Ako sa môžete nakaziť?
Baktérie a vírusy sa môžu dostať do organizmu rôznymi spôsobmi. Najčastejšie je to priamo pri konzumácii jedla alebo vody, prostredníctvom dotyku so zdieľanými predmetmi, ako sú taniere a kuchynské náčinie, ale napríklad aj kľučky, prenosom z človeka na človeka prostredníctvom úzkeho kontaktu. Ak je gastroenteritída spôsobená konzumáciou kontaminovaných potravín alebo nápojov, zvykneme hovoriť o otrave jedlom. (2)
Ako dlho je črevná chrípka nákazlivá?
Príznaky črevnej chrípky sa najčastejšie objavia do 4 až 72 hodín po kontakte s vírusom či baktériou.
Toto ochorenie má akútny charakter, vyskytuje sa náhle a nemá dlhé trvanie. Spravidla trvá menej ako týždeň a väčšina ľudí sa uzdraví aj bez lekárskeho zásahu. V ojedinelých prípadoch môžu toto ochorenie sprevádzať aj závažné príznaky, ktoré súvisia predovšetkým s dehydratáciou organizmu.
Črevná chrípka je nákazlivá. Šíri sa blízkym kontaktom s infikovanými osobami (napríklad zdieľaním jedla, vody, či podávaním rúk) alebo dotykom kontaminovaných povrchov a následným dotykom úst či nosa.
Človek môže byť nákazlivý od niekoľkých dní až po dva týždne, v závislosti od toho, ktorý vírus gastroenteritídu spôsobí.
- Norovírus – pacient je nákazlivý už v momente výskytu prvých príznakov, ktoré sa zvyčajne objavia do jedného až dvoch dní po kontakte s vírusom. Po zotavení je človek nákazlivý ešte niekoľko dní.
- Rotavírus – príznaky sa zvyčajne objavia jeden až tri dni po kontakte s vírusom, dieťa je však nákazlivé ešte predtým, ako sa uňho symptómy vyskytnú, a až dva týždne po tom, čo sa zotaví. (3)
Časté umývanie rúk mydlom a vodou je najúčinnejším spôsobom, ako zastaviť šírenie tohto ochorenia. Pomôcť dokáže aj dezinfekcia na báze alkoholu, ktorá redukuje choroboplodné zárodky.
Pri črevnej chrípke je nevyhnutný dostatok tekutín
Ochorenie sprevádzajú tráviace a žalúdočné problémy, ako vodnatá hnačka, zvracanie, nevoľnosť, kŕče a bolesti v oblasti brucha, ale aj horúčka, slabosť či malátnosť. Vedľajším javom týchto príznakov je dehydratácia. Vracanie a hnačka spôsobujú stratu tekutín a narušenie rovnováhy elektrolytov (draslíka, horčíka, sodíka, vápnika). V kombinácii s nechutenstvom prijať dostatok tekutín môže nastať problém. (4)
Dehydratácia je nebezpečná najmä u detí a seniorov. Môže viesť k zhoršeniu vitálnych funkcií, v krajnom prípade až ku kolapsu organizmu.
Gastroenteritídu je však, našťastie, možné spoľahlivo liečiť aj doma tak, že zabezpečíte, aby postihnutý človek prijímal dostatok tekutín a odpočíval. V závažných prípadoch môžete siahnuť po voľnopredajných roztokoch elektrolytov (resp. rehydratačné roztoky), ktoré pomáhajú telu obnoviť stratenú rovnováhu. (5)
Prečítajte si: 10 komplikácií, ktoré spôsobuje nedostatočný pitný režim
Ak je sprievodným javom črevnej chrípky aj bolesť či horúčka, je možné tieto príznaky liečiť liekmi proti bolesti a antipyretikami (liekmi potláčajúcimi horúčku), ale iba v prípade schválenia lekárom.
Dočasná diéta, ktorá nezaťaží trávenie
Sprievodnými javmi črevnej chrípky sú nechutenstvo a skutočnosť, že pacient má problém udržať stravu v sebe.
Stravovanie môže byť problematické, najmä ak človek dlhší (niekoľko dní) čas jedol veľmi málo alebo vôbec. Začnite pomaly, namiesto veľkých pokrmov je rozumnejšie jesť menšie porcie viackrát denne, aby mal tráviaci systém dostatok času na spracovanie prijímanej stravy.
Pri prechode na pevnú stravu je vhodné začať s jedlami, ktoré sú ľahko stráviteľné: toasty, sušienky, biela ryža a varené zemiaky. Postupne je vhodné pridávať zložitejšie sacharidy a bielkoviny, napríklad formou ovsených vločiek a kaší či vajíčok natvrdo.
Pomôcť pri dehydratácii a podráždení tráviaceho systému môže konzumácia ovocia s nízkym obsahom cukru (maliny, jahody, kivi, broskyne) a, samozrejme, pitie čistej vody, resp. bylinného či čierneho čaju.
Týmto jedlám sa pri črevnej chrípke radšej vyhnite
Plnotučné mliečne výrobky, vyprážané pokrmy, určité druhy mäsa a iné potraviny bohaté na tuky sú ťažšie stráviteľné a je vhodné sa im v čase zotavovania sa po črevnej chrípke vyhnúť. Môžu totiž spôsobiť ďalšie tráviace ťažkosti a viesť k hnačke, nevoľnosti a vracaniu. Rozumné je vyhnúť sa aj korenistým a pálivým jedlám, ktoré tiež dokážu zhoršiť príznaky. Spravidla tiež vyvolávajú pocit smädu, čo je vzhľadom na dehydratáciu nežiadúce.
Kvôli vysokému obsahu kyseliny citrónovej je vhodné obmedziť aj konzumáciu citrusových plodov, predovšetkým pomarančov, grapefruitov, citrónov a limetiek. Rovnako totiž môže dôjsť k ďalšiemu podráždeniu tráviaceho traktu.
Absolútne tabu je alkohol, ktorý tiež pôsobí ako diuretikum, nehovoriac o tom, že môže vyvolať ďalšie podráždenie čriev. Nevhodná je tiež káva, ktorá pôsobí močopudne, čo je veľmi nebezpečné najmä pre dehydratovaný organizmus. (6) Spôsobuje tiež stiahnutie čriev, ktoré sú už beztak oslabené po napadnutí vírusom či baktériami. Spolu s kávou tiež môže spôsobiť problémy so spánkom, ktoré spomalia regeneráciu organizmu.
Po ústupe príznakov je vhodné užívať laktobacily a bifidobaktérie, ktoré prispievajú k obnoveniu narušenej rovnováhy črevnej mikroflóry.
Prihláste sa k odberu noviniek GSKlub.sk
Zoznam použitých zdrojov:
(1) Gastroenteritis
(2) Bacterial Gastroenteritis
(3) Stomach flu: How long am I contagious?
(4) Symptoms & Causes of Viral Gastroenteritis (“Stomach Flu”)
(5) Dehydratácia spôsobená gastroenteritídou ohrozuje najmä deti a seniorov
(6) Eating, Diet, & Nutrition for Viral Gastroenteritis (“Stomach Flu”)
Pridať komentár
Súvisiace produkty
GS Probiotic Strong, 60 + 20 kapsúl
- Novinka
Mohlo by Vás zaujímať
Bakteriálne lyzáty podporujú imunitu aj keď už ochorenie prepuklo
Hoci pod pojmom baktérie si často predstavíme niečo škodlivé, mnohé mikroorganizmy sú našimi pomocníkmi. Miliardy baktérií v črevnej...
Stres je síce strašiak. Dá sa však skrotiť
Stres sa v súčasnosti skloňuje vo všetkých pádoch, plní novinové titulky a o jeho zvládaní vznikli desiatky, možno...
Skrytá hrozba v cievach. Čo by ste mali vedieť o trombóze?
Všimli ste si, že v poslednom čase vám častejšie opúchajú nohy? Sú citlivé, až bolestivé na dotyk, prípadne...
Komentáre
Vložiť komentár